Wihghg ik 
Het hele proces


C-veer
Koetslantaarn


Rijtuigwiel

Adler naaimachine
  Over de bouw van de koets is natuurlijk veel te vertellen. Ik zal met veel foto's en wat video's proberen een duidelijk beeld te geven.

Ook ben ik druk doende met het schrijven van een boek, waarin ik gedetailleerd de bouw en alles wat daar bij komt kijken beschrijf.


De koets is een eigen ontwerp, maar naar ik hoop wel met de allure van de Koninklijke Gouden Koets.

Mijn koets is dan ook geen restauratie of aanpassing van een bestaand rijtuig, maar volledig zelf ontworpen en vanuit het niets gebouwd. Alles doe ik in eigen beheer. Het ontwerp zit in mijn hoofd en tekeningen e.d. maak ik niet.
In dit niet allerdaags project kan ik mijn vaardigheden, fantasie, emotie en alles wat erbij komt kijken op een creative manier laten zien.

Op dit moment (09-2022) zijn de vorderingen zoals op onderstaande foto te zien is. De dakranden en beeldengroep op het dak zijn al verguld.

Gouden koets

De vogel op de top van de beeldengroep is de mythologische Feniks, die volgens het eeuwenoude verhaal zichzelf verbrandt en drie dagen later weer vanuit de as herrijst. Ik vind dit een passend verhaal, mijn koets is ook geheel vanuit het niets verrezen.

Fenix mythologie

Hoewel mijn koets een volledig eigen ontwerp is, wordt de vergelijking met de Koninklijke Gouden Koets regelmatig  gemaakt en daar heb ik natuurlijk geen enkele moeite mee. Het is een voorbeeld die me al jaren ge´nspireerd heeft. Toch zijn er een aantal zaken, die ik beslist wil vermijden.

Nicolaas van der Waay verzorgde in 1898 de beschildering van de Gouden Koets. Een tijd waarin er heel anders naar deze taferelen werd gekeken. Tegenwoordig is het nogal omstreden.
Zonder verder op deze discussie in te gaan, heb ik besloten een ontwerp te maken vanuit een geheel andere invalshoek.

Mijn koets zie ik als een ode aan de natuur en de dierenwereld. De wielen en meerdere onderdelen zijn voorzien van bladeren (lofwerk) die de natuur symboliseren. De grafische taferelen op de koets bestaan uit vrijwel alle diergroepen, die een uiting zijn voor de dierenliefde, die mijn vrouw en ik voelen. Ook heb ik de koets voorzien van meerdere elementen uit het dierenrijk.

Tafereel  
  C-verenRijtuigbouw


Draagarm Fleche

Fleche


C-veer   
   
   

                           
   Goudvis          Paardenaanspanning         Dolpin  
 
  Zo is er achter de wielen een barokke vis geplaatst om de remblokken aan het gezicht te onttrekken. De paardenhoofden zijn het symbool voor de Fell pony's die wij bezitten.
Een mythologische dolfijn gebruik ik als lamphouder voor de vier lantaarns 

In het boek, dat ik aan het schrijven ben, wordt heel veel in detail uitgelegd, daar is een website niet het meest geschikte medium voor.